Datça'da alakargaya: ALARGA deniyormuş. Kaynak: Datçalı Melda Omay
Ankara'da sıklıkla gittiğimiz Sarıbeyler'in yerlisi bir abimizi "meşe kargası" dediklerini söyledi..
Lazca da Çiki olarak geçer... (Mçiki)
Gümüşhane'de Cıkcıra ve Korkise olarak adlandırılıyor.
Uşak civarında "Alabak" , " alakabak" olarak bilinir. Bir de yöreden yöreye insanla olan ilişkisi çok değişken. özellikle kendi yaşam alanlarında insana çok mesafeli.
Zonguldak da kestane kargasıderler ,kestaneleri çok sevdiği ve depoladığı söylenir
Ankarada Palamut kargası dendiğini duydum.
Lazca : Mçurçi (Alakarga'nın adı) dg
Yerel isim Trabzon'da: "Kilse", "kisa" Rize'de: "çiha/çıha" (aklımda kaldığı kadarıyla)
Jay ve diğer mavi kuşların renginin optik etkiler sayesinde mavi göründüğünü bilmeyenler olabilir. Yani, pigmentler sayesinde değil ışığın kırılmasıyla mavi görüyoruz. Audobon Society facebook sayfasında bunu taklit eden boya geliştirildiğini okuyunca bu ilginç konuyu hatırlatmak istedim.
Paylaşım için teşekkürler. Bu vesile, Trabzon lu kardeşlerimin kurtuluş gününü kutlarım.
Türün Trabzon daki yerel ismi "kise" dir bilginize...
Uşak civarında da yerel halk arasında Barak denildiğini öğrendim bugün bu kuşa. Eti için vurulurmuş ve etinin lezzetli olduğu söyleniyor.
bugün, bir meşe ağacında dev bir palamudu tek lokmada yutarken gözlemledim kendisini. palamutun şişkinliği kursağında ayan beyan ortadaydı ve öyle dev birşeyi yutabilmesi hayret verici geldi bana.
Kıymetini bilemediğimiz önemli yerel kuşlarımızdan... Ormanların, özellikle meşe ve kestane ormanlarının gelişmesi ve yaygınlaşmasında çok faydalı kuştur. Topladığı kestane ve meşe palamutlarını toprağa gömer, daha sonra (kışın) yemeği planlar. Ancak gömdükleri yeri unuturlar. (balık hafızası:) böylece toprakta kalan meşe palamutları ve kestaneler baharda yeni filiz olarak büyürler...Bir de ses taklidinde de ustadırlar. Çok çirkin ve yaygaracı sesi daha çok bilinse de ortamda duydukları sesleri de taklit ederler. Islık bile çaldığını, değişik yörelerdeki köylülerden de duymuşumdur. İzmir ve köylerinde alakabak diye de bilinir. Karadenizde kestane kargası olarak bilinirliği yaygındır..
Rousettue, Ahmet hocamdan alıntıdar.Selamlar.Kestane Kargası veya diğer adıyla Alakarga. Giresunda Alakeşillik de denen bu güzel karga, kahverengimsi renkleriyle diğerlerinden kolayca ayrılıyor. Alarm anında tepe tüylerini dikleştiriyor. Türkiye ve Kıbrısta çok sayıda alttüre ayrılıyor. G. g. anatoliae, G. g. krynicki alttürlerinden ikisi. Alttürlerine göre bölge bölge renk ve desen değişebiliyor.
Alakarga meraklı bir kuştur.İnsana alışması çok da zor değildir.Ülkemizde neredeyse her bölgede gördüm diyebilirim.Tek olarak görülebilmesine rağmen sürücül bir kuştur.Çeşitli sesleri çıkartabilir; en ilginci Şahin çığlığı taklididir.Bir ses duyup Havada çok kere Şahin arayıpta ağaçta bir Alakarga gördüğüm çok olmuştur.Kanadındaki mavi renk gördüğüm en güzel mavilerden biridir.Meşelikleri sever, ancak günde bin meşe palamudu gömmesi bana abartılı gelmekte.Tipik tehlike sesi Saksağanınkine benzer, ancak daha uzun ve dikkat çekicidir.
Dünkü hürriyet gazetesinde ala kargaların , meşe palamutlarını toplayıp toprağa gömdügü, bunları sonradan çıkarıp yedikleri , ancak bir çoğunuda bulamıyıp , meşelerin çoğalmasına yardımcı oldukları , hakkında bir haber var.
Elazığ yöresinde: davranışlarından olsa gerek MEŞEKUŞU deniyor bu türe.